Goede wayfinding vertrekt vanuit de noden van gebruikers. Door te luisteren naar die gebruikers kan wayfinding duidelijke informatie op het juiste moment en de juiste plaats voorzien.
Dit kan met behulp van verschillende types informatiepunten met bewegwijzering, diagrammen en kaarten. Het doel van wayfinding is om mensen zelfzeker hun omgeving te laten gebruiken en ontdekken door naadloze reizen mogelijk te maken.
Wayfinding gaat verder dan enkel bewegwijzering. Het neemt de totaalbeleving van elke gebruiker onder de loep. Zo kijkt het ook naar de inherente logica van ruimtes en hoe deze zo leesbaar mogelijk kunnen gemaakt worden.
Wayfinding in de praktijk
Hieronder enkele voorbeelden van ruimtes die baat hebben bij duidelijke wayfinding. Klik op de foto's om voor en na te bekijken.
Vergeten ruimtes zoals parkeergarages hebben weinig visuele herkenningspunten: alles oogt vaak erg uniform en neutraal. Het vinden van een uitgang kan hierdoor een uitdaging zijn.
Grote, gedurfde muurmarkeringen trekken direct de aandacht van een bezoeker. Alleen de essentiële informatie wordt gebruikt: hier vind je de trappen en de lift.
Het rijke karakter van een plaats wordt niet vertaald in een moeilijk leesbare kaart.
Informatie kan tegelijkertijd mooi en nuttig zijn. Als het niet mooi is, zal het mensen niet opvallen waardoor het niet nuttig is.
Zonder duidelijke informatie verliezen talloze werknemers kostbare tijd bij het zoeken van vergaderruimtes.
Een duidelijke structuur die ondersteund wordt door de juiste informatie op de juiste plek minimaliseert het tijdverlies.
Mijn methode
Elk project wordt op maat gepland en volgt in grote lijnen deze 3 fases:
![]() |
Research Als eerste stap wordt er kwalitatief en kwantitatief onderzoek uitgevoerd door middel van in situ onderzoek met enquêtes en bevragingen. De totale beleving van de gebruiker wordt in detail onder de loep genomen, waarbij pijnpunten en gebruikersnoden duidelijk worden. |
![]() |
Strategie De strategie vloeit voort vanuit deze inzichten, waarin een duidelijke aanpak wordt vastgelegd. Dit neemt vaak de vorm aan van een signalisatie systeem met verschillende types informatiepunten. De strategie kijkt zowel naar korte als lange termijn – de ambitie is steeds een solide en duurzame oplossing te bieden die zich niet limiteert tot enkel signalisatie oplossingen. Dit houdt in dat architecturale interventies ook als oplossing overwogen kunnen worden. |
![]() |
Ontwerp De laatste fase staat volledig in het teken van het ontwerp van het systeem. Door middel van verschillende ontwerpfases worden verschillende concepten uitgewerkt waarin kleur, vorm, schaal en materiaal worden onderzocht. In latere fases komen meer gedetailleerde elementen aan bod zoals typografie, pictogrammen, cartografie en illustraties. |
Expertise
Als wayfinding ontwerper werk ik met internationale klanten in diverse sectoren, van steden tot kantoren. Mijn focus ligt op het creëren van effectieve navigatieoplossingen die gebruikers helpen zich moeiteloos te oriënteren.
Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het verbeteren van de bewegwijzering?
Neem contact op en ontdek hoe ik u kan helpen.
info@werther.be
+32 (0)456 70 72 66
Wayfinding
© Werther Vandenborre – 2024